HTML

Mindent Kapni blog

Hírek, újdonságok, érdekességek, fontos tudnivalók és akciók. Minden egy helyen a Mindent Kapni Webáruházban!

Friss topikok

Hálózsákvásárlás női szemmel

2015.07.09. 09:32 mindentkapni

Hálózsákválasztás női szemmel

Ez a téma nem okoz gondot egy férfiember, egy gyakran túrázó számára. Célirányosan bemennek a boltba, 2 percet válogatnak, majd fizetés után távoznak. Mi nők viszont gyakran megrekedünk azon a szinten, hogy tulipiros hálózsákot szeretnénk. Azért gondoljunk bele, jobb esetben a megvásárolt alvóalkalmatosság több éves kapcsolatot fog eredményezni. Éjszaka pedig vajmi keveset számít, milyen színű cuccban térünk nyugovóra.

Tehát, ha tényleg tartós kapcsolatot szeretnénk kialakítani hálózsákunkkal, és nem szeretnénk az első éjszaka után átkozódva ébredni, érdemes pár szempontot átgondolni, mielőtt kinyitnánk a pénztárcánkat.

Az első a hálózsák alakja

Kétszemélyes hálózsákEz lehet múmia, illetve paplanhálózsák. Hogy melyiket válasszuk? Gondoljuk át, hogy mennyire vagyunk mocorgósak éjszakáink alatt. Aki olyan szerencsés, hogy felkeléskor ugyanabban a pózban ébred, az gondolkodhat múmiahálózsákban is. Ennek a vállrésze szélesebb, a lábrésze pedig szűkebb. Aki viszont a nyughatatlan alvó kategóriába tartozik - vagy szeret például magzatpózban aludni -, annak érdemes a paplanhálózsák mellett letenni a voksát. Ennek a váll- és lábrésze egyforma széles.

Tipp: Ha szeretsz egy paplan alatt aludni a pároddal, akkor választhatsz egyforma típusú hálózsákot, csak arra figyelj, hogy az egyik jobbos, a másik balos cipzározású legyen. Így a kettőt össze is lehet egy nagy zsákká cipzározni. Alternatív megoldásként be lehet szerezni kétszemélyes hálózsákot is.

A másik a hőtartomány

Na ez már fogósabb kérdés. Ha a kezedbe fogsz egy hálózsákot, akkor a hálózsáktokon, vagy egy címkén látsz három számot, ami az egyszeri ember lányának nem mond semmit. Ez így néz ki például:

+14 °C / +11 °C / -2 °C vagy +3 °C / -2 °C / -18 °C

Múmia alakú hálózsák, kültéri felhasználásA szakemberek már rá is vágták a megoldást, méghozzá a helyes sorrendben: komfort, limit és extrém hőtartomány. Fent említett egyszeri ember lánya továbbra se érti, és továbbra sincs tisztában, melyik lenne számára a legmegfelelőbb. Az első szám - a „komfort” - mutatja, hogy mi az a legalacsonyabb külső hőmérséklet, melyben egy hosszú ujjú felsőben és egy hosszúszárú nadrágban egy fázósabb egyén még kényelmesen alszik. A nők köztudottan fázósabbak, így ez az érték rájuk vonatkozik. A középső, „limit” hőfok pedig azt a legalacsonyabb külső hőmérsékletet mutatja, mely egy ugyanolyan ruházatban fekvő (hosszú ujjú felsőben, hosszúszárú nadrágban), nem fázós egyén - leginkább férfi - jól alszik. Az utolsó szám a túlélési limit, az az „extrém” külső hőmérséklet, amelyben elkerülhetjük a hipotermiát, a fagyási sérüléseket legalább 6 órán keresztül, ha ebben a hálózsákban töltjük az éjszakát.

Persze ezek a számok is csak tájékoztató jellegűek. Nagyon sok tényezőt kell átgondolni. Például, hogy mennyire vagyunk fagyosak:

  • Paplan alakú hálózsák, beltéri felhasználásNyáron árnyékban fázol, és morogsz, ha beindítják a légkondit? Akkor a magasabb számokkal rendelkező hálózsákra csapj le. Vagy netalán az elsők között dobod le magadról a télikabátot, és kiver a víz, ha a kesztyűt, sálat, sapkát, harisnyát emlegetnek a közeledben? Akkor ez a három szám legyen minél alacsonyabb.
  • Ha valaki szeret egy szál pólóban és bugyiban aludni, érdemesebb magasabb hőtartományú terméket vásárolnia.
  • Ha egy komolyabb, jól szigetelő sátrat sikerült beszerezned, akkor az alacsonyabb hőtartományú zsák is elég.
  • Mennyi helyet foglal? Nem utolsó szempont a csomagoláshoz. Általában a kis helyet foglaló, kis súlyú hálózsákok kevésbé jól szigetelnek, persze a magasabb árkategóriában találni nagyon jó minőségű, kis súlyú, meleg téli hálózsákokat is.
  • Milyen lesz a derékaljad? Semmi? Egy pokróc félbehajtva? Egy polifoam? Vagy egy komoly önfelfújós matrac? Múmia vagy paplanhálózsákot akarunk-e? A múmia alakú hálózsákot testünk melege hamarabb felmelegíti, míg a paplannál, ha mocorgunk, könnyen kialakulhat egy rés, ahol a drága meleg kiszökik.

Szóval, ha nőből vagy, a hőtartománynál mindig az első számot nézd, hacsak nem vagy Bear Grylls felesége, mert akkor bizony bírnod kell a hideget!

Szólj hozzá!

Címkék: hálózsák kempingezés vásárlási tanácsok

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkapni.blog.hu/api/trackback/id/tr157610240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása